vázání rybičkových streamerů

11.12.2009 21:22

Des jsem nafotil postup výroby streamera, který napodobuje drobné rybïčky. Vhodným zvolením barev můžeme takto vytvářet plotičky, oukleje, okouny, nebo rybky v dráždivých barvách. 

nejprve si upnu háček do svěráčku a lehce ho zatížím olověným drátkem, který navinu kousíček za očkem háčku. Při takovémto zatížení napadá streamer ve vodě na hlavičku a to je přesně ten pohyb, který dráždí rybu k útoku.

potom si připevním k háčku nit a několikrát zátěž přemotám

následně si vezmu do ruky trošku UV-ICE Dubbingu a přivážu ho k háčku tak aby utvořil pěkný ocásek.

poté si vytvořím dubbovací smyčku, do které vložím ten samý UV-ICE dubbing

roztočím rotační dubbovač a vytvořím pěkný knot, který trochu vyčešu suchým zipem.

takto připravený knot obtáčím kolem háčku a prsty stahuji vlákna dozadu. Tím vytvořím hmotu tělíčka. U očka knot zafixuji vázací nití a zbytek odstřihnu.

tělíčko vyčešu suchým zïpem, přičemž postupuji tak že nejprve vyčesávám mušku směrem dopředu a poté vlákna zčešu dozadu tak jak to má vypadat v konečném stavu

abych vytvořil pěknou rybku je třeba ještě dodat trošku objemu. To udělám tak, že si do ruky vezmu snopeček UV-ICE dubbingu, přeložím ho přes vázací nit a po niti ho přitáhnu na bok streamera a zafixuju několika ovin nitě. Toto udělám na obou bocích a ještě zespodu (bříško).

poté vezmu světle modrý UV-ICE dubbing z kterého stejným způsobem vytvořím hřbet rybky.

nyní už udělám 2 uzlíky finišerem, nit ustřihnu a hlavičku zakápnu lakem. Mušku ještě pěkně učešu suchým zipem a mokrými prsty uhladím ocásek (tím dostane hezčí vzhled - ale na funkci ve vodě to nemá žádný vliv, protože ve vodě se zase rozlepí a jemně pracuje).

Nakonec ještě přilepím oči (používám chemoprén extrém) a muška je hotová

další barevné varianty